JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO W PRUSZCZU
|
Śniadanie |
Zupa |
Obiad + deser |
25.03.2024 Poniedziałek |
Pieczywo mieszane z masłem (laktoza, gluten), szynka dziadka, serek twarogowy w plastrach (laktoza), ogórek świeży, pomidor malinowy, herbata z miodem i cytryną. |
Kapuśniak z kiszonej kapusty. Wywar warzywny: marchewka, seler, por, ziemniaki, kapusta kiszona, mięśnie z szynki. |
Makaron z twarogiem, masłem (laktoza) i cukrem, sok jabłkowy 100%. Deser: jabłko, gruszka. |
Zamiennik dla alergików |
Chleb bezglutenowy, hummus, wędlina bez konserwantów, ogórek świeży, pomidor malinowy, herbata owoce leśne. |
Zupa bez zmian. |
Makaron bezglutenowy z sosem truskawkowym, sok. Deser: bez zmian. |
26.03.2024 Wtorek |
Bułki minisezamki i z ziarnami z masłem (gluten, laktoza), salami, pasztet drobiowy pieczony, papryka świeża, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (gluten, laktoza) |
Krupnik z kaszy jaglanej. Wywar warzywny: marchewka, seler, por, kasza jaglana, pietruszka. |
Schab w jarzynach (marchewka, seler, por), ziemniaki, kalafior gotowany na parze, kompot wieloowocowy (jeżyna, truskawka, czarna porzeczka, wiśnia, malina). Deser: koktajl jagodowo – bananowy (laktoza) – kefir, jagody, banany. |
Zamiennik dla alergików |
Bułka grahamka, pasta warzywna, wędlina bez konserwantów, papryka świeża, rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną. |
Zupa bez zmian. |
Obiad bez zmian. Deser: zamiennik kefiru – mleko migdałowe. |
27.03.2023 Środa |
ŚNIADANIE WIELKANOCNE. Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, parówka z szynki, jajko gotowane, sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, herbata owocowa z miodem. |
Żurek z grzankami. Wywar warzywny: marchewka, seler, por, zakwas do żurku, śmietana (laktoza), grzanki (wyrób własny), majeranek. |
Pieczeń rzymska, ziemniaki, buraczki, sok jabłkowy 100% Deser: muffinki migdałowe – wyrób własny (laktoza, gluten). |
Zamiennik dla alergików |
Chleb bezglutenowy, hummus, wędlina bez konserwantów, parówka z szynki, sałata, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa. |
Zupa bez dodatku śmietany. |
Obiad bez zmian. Deser: jogurt kokosowy. |
28.03.2024 Czwartek |
Pieczywo mieszane z masłem (gluten, laktoza), szynka krucha, ser żółty (laktoza), pomidor malinowy, herbata owocowa z miodem. |
Zupa ogórkowa. Wywar warzywno – mięsny: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, przecier ogórkowy, śmietana (laktoza), pierś z kurczaka, koperek. |
Pierogi z jagodami, – gluten, sos waniliowo – jogurtowy (laktoza), marchewka z jabłkiem do chrupania, kompot wieloowocowy (jeżyna, truskawka, czarna porzeczka, wiśnia, malina). Deser: kiwi. |
Zamiennik dla alergików |
Chleb bezglutenowy, pasta warzywna, pomidor malinowy, wędlina bez konserwantów, herbata owocowa. |
Zupa bez dodatku śmietany. |
Kopytka bezglutenowe z sosem truskawkowym. Deser: bez zmian. |
29.03.2024 Piątek |
Pieczywo pszenno -żytnie z masłem (laktoza), schab pieczony, dżem wiśniowy i truskawkowy słodzony ksylitolem, płatki kukurydziane z mlekiem (laktoza). |
Zupa pomidorowa z makaronem. Wywar warzywny: marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, makaron (gluten), pietruszka. |
Jajko sadzone, ziemniaki, marchewka z groszkiem gotowana na parze, sok pomarańczowy 100%. Deser: serek waniliowy „Piątuś” (laktoza). |
Zamiennik dla alergików |
Chleb bezglutenowy, reszta bez zmian. |
Zamiennik makaronu na bezglutenowy. |
Filet rybny pieczony bez panierki, reszta bez zmian. Deser: mus owocowy. |