Kalendarium

Sobota, 2024-04-27

Imieniny: Sergiusza, Teofila

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO W PRUSZCZU

 

Śniadanie

Zupa

Obiad + deser

25.03.2024

Poniedziałek  

Pieczywo mieszane z masłem (laktoza, gluten), szynka dziadka, serek twarogowy w plastrach (laktoza), ogórek świeży, pomidor malinowy, herbata z miodem i cytryną.

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Wywar warzywny: marchewka, seler, por, ziemniaki, kapusta kiszona, mięśnie z szynki.

Makaron z twarogiem, masłem (laktoza) i cukrem, sok jabłkowy 100%.

Deser: jabłko, gruszka.

Zamiennik dla alergików

Chleb bezglutenowy, hummus, wędlina bez konserwantów, ogórek świeży, pomidor malinowy, herbata owoce leśne.

Zupa bez zmian.

Makaron bezglutenowy z sosem truskawkowym, sok.

Deser: bez zmian.

26.03.2024

Wtorek 

Bułki minisezamki i z ziarnami z masłem (gluten, laktoza), salami, pasztet drobiowy pieczony, papryka świeża, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (gluten, laktoza)

 Krupnik z kaszy jaglanej.

Wywar warzywny: marchewka, seler, por, kasza jaglana, pietruszka.

Schab w jarzynach (marchewka, seler, por), ziemniaki, kalafior gotowany na parze, kompot wieloowocowy (jeżyna, truskawka, czarna porzeczka, wiśnia, malina).

Deser: koktajl jagodowo – bananowy (laktoza) – kefir, jagody, banany.

Zamiennik dla alergików

Bułka grahamka, pasta warzywna, wędlina bez konserwantów, papryka świeża, rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną.

Zupa bez zmian.

 Obiad bez zmian.

Deser: zamiennik kefiru – mleko migdałowe.

27.03.2023

Środa

ŚNIADANIE WIELKANOCNE.

Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, parówka z szynki, jajko gotowane, sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek świeży, szczypiorek, herbata owocowa z miodem.

Żurek z grzankami.

Wywar warzywny: marchewka, seler, por, zakwas do żurku, śmietana (laktoza), grzanki (wyrób własny), majeranek.

Pieczeń rzymska, ziemniaki, buraczki, sok jabłkowy 100%

Deser: muffinki migdałowe – wyrób własny (laktoza, gluten).

 

Zamiennik dla alergików

Chleb bezglutenowy, hummus, wędlina bez konserwantów, parówka z szynki, sałata, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa.

Zupa bez dodatku śmietany.

Obiad bez zmian.

Deser: jogurt kokosowy.

 

28.03.2024

Czwartek

Pieczywo mieszane  z masłem (gluten, laktoza), szynka krucha, ser żółty (laktoza), pomidor malinowy, herbata owocowa z miodem.

Zupa ogórkowa.

Wywar warzywno – mięsny: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, przecier ogórkowy, śmietana (laktoza), pierś z kurczaka, koperek.

Pierogi z jagodami, – gluten, sos waniliowo – jogurtowy (laktoza), marchewka z jabłkiem do chrupania, kompot wieloowocowy (jeżyna, truskawka, czarna porzeczka, wiśnia, malina).

Deser: kiwi.

Zamiennik dla alergików

Chleb bezglutenowy, pasta warzywna, pomidor malinowy, wędlina bez konserwantów, herbata owocowa.

Zupa bez dodatku śmietany.

 Kopytka bezglutenowe z sosem truskawkowym.

Deser: bez zmian.

29.03.2024

Piątek

Pieczywo pszenno  -żytnie z masłem (laktoza), schab pieczony, dżem wiśniowy i truskawkowy słodzony ksylitolem, płatki kukurydziane z mlekiem (laktoza).

Zupa pomidorowa z makaronem.

Wywar warzywny: marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, makaron (gluten), pietruszka.

Jajko sadzone, ziemniaki, marchewka z groszkiem gotowana na parze, sok pomarańczowy 100%.

Deser: serek waniliowy „Piątuś” (laktoza).

Zamiennik dla alergików

Chleb bezglutenowy, reszta bez zmian.

Zamiennik makaronu na bezglutenowy.

Filet rybny pieczony bez panierki, reszta bez zmian.

Deser: mus owocowy.